Banning Villas Housing

Banning Villas is an existing low income Senior housing complex developed in the 1970's with 90 units on a 3.5 acre site.  The project scope included the renovation of the buildings and site, with an emphasis placed on the half acre courtyard and Community Center.

The central courtyard design modifies the pedestrian circulation from the edges of the courtyard to the center of the space.  Bands of Olive trees and shrubs run perpendicular to the path of travel creating a sense of movement through the garden with weathered steel raised planters and seating areas adjacent to the main path.  The amount of lawn is greatly decreased, not only to reduce water consumption, but also to establish a greater sense of garden through plant diversity.

The landscape entry design builds upon the existing framework of trees with additional layers of paths, shrubs, and mid-sized trees to create a variety of spaces with sustainability in mind.  Decomposed granite paths lead to seating nodes under existing trees, reminiscent of a 'front porch'.

The strolling garden path outside the courtyard lead to small community gardens with raised planters for cutting flowers, herbs and vegetables.  Citrus trees and edible Rosemary are planted among existing Fig trees planted by the residents.

LOCATION: Wilmington, CA                                     ARCHITECT: LOHA
STATUS: Phase 1 Construction                               LANDSCAPE ARCHITECT: LINK LA
Mariposa Housing

Mariposa Housing is a 5-story, 32 unit multi-family housing development with subterranean parking in Koreatown.  The project scope includes on-grade front yard planting and on-structure planting for the side yards, courtyard, and roof deck.

The plant palette along Mariposa Avenue was developed to contrast the white building and concave façade while providing privacy and security to the lower units.  The plant palette includes the Dwarf Purple Peppermint Tree, Blue Dianella, Variegated Yucca, Blue Dwarf Agave, and Maiden Grass.

The second floor courtyard was designed to maximize light and open space.  Large cane bamboo, thinned with pruning, lets light in while providing vertical green throughout the three story volume.  The bamboo will provide dappled light during the heat of the day as well as at night with soft down lighting.  Informal planting groupings of  Gold Bleeding Heart and Variegated Lamium will thrive in shade and lighten the space with their bright leaves.

The roof deck takes advantage of the view of downtown and is divided into four rooms with fire pits for small intimate gatherings.  The Fruitless Olive grove and two large Australian Willow Trees provide shade and the low growing shrubs and succulents provide year long color and interest.

LOCATION: Los Angeles, CA                                   ARCHITECT: LOHA
STATUS: Construction                                             LANDSCAPE ARCHITECT: LINK LA
14th Street

The 14th Street Condominium project consists of three buildings on a half acre site with approximately 3,000 square feet of planting area.  The landscape along the 14th Street frontage has a unifying affect on the 19 unit development.  Board formed planter walls with Aeonium, Deer Grass, Senecio and Echeveria provide year round color and texture at the pedestrian level.  Palo Verde trees under planted with Lavender punctuate the private unit patios.  The Myrtle hedges reflect he wood pattern in the building elevation while defining the individual garden spaces. 

A succulent green wall transitions pedestrians to the central courtyard highlighted with three linear water features.  The water features create tranquil sound and provide an informal place to sit a gather.


LOCATION: Santa Monica, CA                                ARCHITECT: JFAK Architects
STATUS: PERMIT                                                     LANDSCAPE ARCHITECT: LINK LA
Gelon Daly Residence

Working with architect Mark Mack, LINK created a new landscaped entryway and poolside outdoor living terrace for the Gelon Daly Residence.  The landscape design creates a distinct visual language that compliments the modern architecture of the home.  At the front of the house, the new entry walkway and planting reduce the dominance of the existing garage and directs attention to the new entryway.  Building upon the Southern California modern tradition of creating living spaces that expand from inside to outside the home, the largest landscape addition to the home is the outdoor living room terrace adjacent to the existing pool.

The success of the complete design comes from the continuation of the contemporary design details at various scales.  The trellis, paving, and plants create an overall organization that allows for whimsical 'bouquet' garden elements to flourish within the established system.

LOCATION: Encino, CA                                               ARCHITECT: MACK Architects
COMPLETED: 2007                                                      LANDSCAPE ARCHITECT: LINK LA

                                                                  

Gilmore Adobe

The Gilmore Adobe, built in 1852, was first the home and then the office headquarters of A.F. Gilmore Company, the founders of the historic Farmers Market in Los Angeles.  Now an island surrounded by commercial development, the estate was returned to its original condition and continues to be used by the Gilmore family and as a location for special events.

With the creation of the Grove shopping development, the adobe was quickly being encroached on by development on all sides.  The landscape plan called for fast growing Sycamore trees to screen the new structures.  New walls with integrated outdoor fireplaces, and grape arbor were added to screen and add character to the adobe grounds.  Overall, the new components not only protect the unique setting from commercial development, but help strengthen its character and charm.

LOCATION: Los Angeles, CA                   ARCHITECT: Koning Eizenberg Architects
OWNER: A.F. Gilmore Company             LANDSCAPE ARCHITECT: Pamela Burton & Co.

COMPLETED: 2002                                   ROLE: Designer / Project Manager



the Marc
 


The Marc is a 1960's modern residential tower in the historic center of Palo Alto.  The 13 story, 118 unit building was recently renovated to appeal to urban professional renters with spaces for outdoor living including recessed dinning room with built in barbeque and fire pit lounge, a new spa to compliment the existing pool, and refurbished entry plaza and water feature.

This new outdoor living room is linked by strong visual and physical connections to the renovated interior communal spaces on the ground level.  Focused on sustainable living, the project is designed to achieve a LEED silver rating.  Native and low water consuming shrubs and groundcovers where chosen not only for LEED rating and strict city standards, but also for the appropriate hydrozones and micro-climates generated by the large existing trees.
 
LOCATION: Palo Alto, CA                                 ARCHITECT: Assembledge+
OWNER: Pacific Property Company                LANDSCAPE ARCHITECT: LINK LA
COMPLETED: 2008                                            ROLE: Principal / Designer
ADDITIONAL RESIDENTIAL PROJECTS:


Finn Residence, Malibu
Arkell Residence, Trousdale Estates
Cloverdale 6, Los Angeles
Stout Residence, Lake Arrowhead
CAT5, West Hollywood
Norton Avenue Lofts, Los Angeles 
Expo & Corinth Lofts, Los Angeles
Gramercy 7 Lofts, Los Angeles
Urban Paramount Lofts, Los Angeles
W.A. Lofts, Los Angeles



CAMPUS PROJECTS

CIVIC / COMMERCIAL PROJECTS